tjohoo

Nu ahr jag börjat skolan. Férsta dagen var... ooh!! Läskig. Lyckligtvis hittade jag Liz, en amerikanska som ocksa är exchange student och bor i Fribourg. Hon och jag träffades häromdagen, tillsammans med Heather och Ana Clara som dock gar i Saint-Michel.
Dock gar inte jag o Liz i samma klass, utan jag är helt själv! Men Liz' kontaktperson (Och min brors kompis) som var med idag kände en i min klass och bad henne "ta hand" om mig. Hon verkar snäll.
Hmm, vigjorde inte mkt... klassförestandaren (en tant som ocksa är bildLàrare... verkar snäll) tjafsade om massa regler och grejer. Man far inte ha mobil eller mp3 i skolan. Vafalls!? skit.

Annars... jag har det urbra här. i lördags var vi ute, och det kom fran en kille till mig och fragade om "jag pratar svenska?" öh.. ja..? han hade bott ett ar i sverige och "sag pa mig" att jag var svensk. Det var kul i början men sen ville han inte fatta att han blev dissad utan fortsatte fraga massa grejer. sen när han fragade efter mitt nr sa jag att "eh, tyvärr, jag har ingen mobil".
Han fattade och drog. ;)

hm,m avd mer... de 3 följande dagarna är jag och Jeremie själva hemma eftersom MC&Y aker pa semester.. wehho!! party party... vi ska göra svenska köttbullar har vi bestämt. :)

det avr allt! hare bra!!

Tja grabbar!!

 

Fick klagomal pa att jag inte uppdaterar sa jag passar pa att gora det nu!

Jag ar nu i Switzerlandet och allting ar prima. Faktiskt! Man kan tanka sig att jag sager detta bara for att alla kottar dar hemma ska vara lugna, men faktiskt: jag har haft riktigt mycket tur.

Nu har jag varitz har precis en vecka. Det känns som en manad eftersom allt har varit sa annorlunda!!

Wellwell, flygresan gick bra och sa (men det var lite skumt att flyga ensam... det var mest rulla tummarna som gällde..) Väl pa flygplatsen blev jag emottagen av Yves, Marie-Claire, Jérémie och Judith med den traditionella "la bise" (tre pussar pa kinden). Sen begav vi oss mot Fribourg. I början gick dt trögt att prata. Ok, MER än trögt. Det var mycket gissa...

"Jag är..."

De: "Hungrig? Törstig? Trött? Glad att vara här?"

Men men... Vi at middag pa en restaurant i Lausanne, och när jag fick menyn märkte jag att allting kostade mellan 30-40... Hm, tänkte jag. Inte alls dyrt! ...tills jag kom pa att detta var ju inte kronor utan franc. = 6 kronor. Oops!! Lyckligtvis var det inte jag som betalade.

Vi lyckades iaf prata med varann, även om det var väldans hackigt för mig. Judith kände till Mando Diao, vilket är lite tufft!!

Ah well, vi at, vi drack, vi pratade, och sen begav vi oss hemat.

 

Oh, huset... huset är väldigt flott. Tre vaningar, übermodernt kök, storskärmsteve, egen kaffehörna, vinkällare... tillochmed eluttagen är tufft designade!

Och jag har egen balkong pa rummet. ;)

 

Dagen därpa visade Jèrèmie mig staden. Villars-sur-Glâne är egentligen en del av själva Fribourg, och för att ta sig in till centrum aker man fem min med buss. Mycket praktiskt!! (Btw sa visar man inte busskortet här, utan gar bara pa... manga friakare...?)

Det är verkligen urfint här! För dels har man själva staden, som inte alls är lantis, utan som Stockholm fast mindre. Men det som skiljer den fran Stockholm är att man liksom har en lugn del precis bredvid med massa fin natur och (hoppa jämfota nu mamma) fina vandringsleder. Massor med berg och kullar. Som man säger här, Fribourg är aldrig platt.

Nästa dag träffade vi Jérémies flickvän Florence. Det som är sa trevligt här är att alla är sa mana om att man trivs. För ok om _Jérémie_ liksom tar hand om mig och tar med mig pa grejer, men även Florence är likadan och fragar om jag vill göra det och det med henne.

I torsdags bjöd de me mig pa en middag med sina kompisar. Väldigt sofistikerat med drink och sen vin till middagen. I början avr det lite jobbigt eftersom alla andra knde varann (och förstod varann.. host) men sen började de fraga mig om Sverige och svenska fula ord (det är alltid fula ord som gäller.. undrar varför? :P) och det slutade med att alla satt och ropade "Holl sheef-ten!" och "Ashle!". Hehe. Sen spelade vi kort (nu kan jag alla färgerna pa franska), nagata skumt schweiziskt kortspel, och jag och Jérémie kom tvaa. Yey!!

 

Iförrgar kom Judith och halsade pa. (Hon bor i Lausanne men tillbringar helgerna hos les Blanchard. Efter middagen följde jag med henne till hennes kompisar. Det var lite mindre "Ashle!" där och lite mer allvar, men det var trevligt iaf.

 

Och igar bjöd Florence med mig för att träffa torsdags-gänget pa en krog. (lugn mamma jag drack bara cola!) Det var ocksa trevligt, speciellt eftersom de pratade mer med mig da. En av killarna sa att han tykcte min svenska dialekt var "söt" och att jag var duktig pa franska. Lyckades tillochmed föra en diskussion om huruvida euro var bra eller inte för Sverige. Go me!!

 

Hm.. ja.. det var väl allt jag kan komma pa att skriva om idag. Imorrn ska jag och Judith shoppa lite (kläder är inte alls dyra här!! :D inte skivor heller. det är mest att äta som kostar skjortan...) och sen far vi se vad som händer. nästa vecka börjar jag skolan. Mkt spännande.

 

Hoppas ni har det bra i Sverige (och att ni har bättre väder.. regn 3 dagar i sträck wiiiiie!!)

Hörs!

Bisous

/Mikaela


Schweiz - 2 dagar kvar

Igår fick jag brev från min värdbror Jérémie. Han skrev en hel del bra grejer, som till exempel när jag börjar i skolan och sånt. Den tjugonionde augusti börjar terminen och tills dess skulle vi ha två veckor att bara göra massa annat kul. Till exempel så berättade han att han jobbar på en biograf så vi får se alla filmer gratis! Det jag undrade var dock om man dubbar i Schweiz? Så jag gjorde lite google-sökningar och hittade följande underbara upplysning: "filmerna är dubbade på tyska och med franska undertexter."

YES!

Nåja. det är iaf gratis bio. Tyskdubbad, men gratis.

 

Han skrev också att jag måste ha med mig en hel del saker. Jag fattade photo-passport (passfoton) men sen kom vi till skumma saker som carte d'étudiant (studentkort?) och l'abonnement de bus (bussabonnemang..?) och inget av de där går väl att fixa i Sverige? "Tja, jag skulle vilja ha ett Schweiziskt bussabonnemang. " Skrev ett litet korkat mejl tillbaka och frågad.e Nåja, hellre korkad än att massa viktigt info går förbi.

 

Annars? Ja, nu är det väldans nära.. Längtar och är nervös! Vilekt dumt fån jag kommer vara i början.

"Hur var resan?"

"eh.. pardon?"

"Hur.. var... resan?"

"Långsammare! jag förstår inte!"

Suck. ;) Nåja, det blir nog bra till sist.

hejhopp!


Schweiz - 3 dagar kvar

Nu är det tre (fatta, TRE!) dagar kvar till Schweiz. Och jag packar. och får ångest. Kan jag få med mig allt jag vill?! Svar nej. Kan jag få med mig hälften av allt jag vill? svar nej. kommer jag upptäcka i november att "oj, vad jag vill ha den där tröjan jag bestämde mig för att inte ta med?" Svar ja.

 

Nej ni. Packningen går åt fanders hur man än gör, så kanske borde man blunda, rafsa ner några plagg och sen hoppas på det bästa? Nåja. Helena är redan i USA nu. Klockan är.. äh.. 16.00 där. Hon borde vara väldigt trött. Suck. Saknad! Bara för att man VET att man inte kan ringa henne vill man det.

 

På fredag ska jag, Malin och Emelie på DiLeva på Grönan. Förhoppningsvis betalar päronen en del av den dyra entrén. Det är det som är bra med att åka. Folk betalar för en, eftersom det är "sista gången". Redan blivit bjuden på lunch och bio denna vecka. Tjo! Åka utomlands ett år borde man göra oftare. Tråkigt att det blir sista gången med Malin & Emelie på fredagen dock... Det är svårt att säga hejdå när det inte är definitivt. För jag menar, jag kommer vara hemma både lördag och söndag, och kommer kunna ringa dom och så, så när vi säger hejdå på fredag kväll kommer man inte fatta att det är för ett år. Aja. Om de bjuder mig på Grönan kanske det känns bättre. ;)

 

Skriver förresten en tråkig presentation om Sverige att visa hej-schweizarna. Tippar dock på att inte en kotte bryr sig om hur Sveriges statsskick ser ut. Det mest spännande hittills är väl då jag berättar om att vi ser på Kalle Anka på julafton. "Det är liksom några klipp ur tecknade filmer.. till exempel när Kalle Anka och Musse Pigg åker husvagn. Det är samma klipp varje år. Ja, vuxna kollar på det med... Det är tradition..." Har ni sett filmen Cry-Baby? I den är det en "svenska" som kommer som utbytesstudent, med flätor och förkläde. Hon viker underliga hattar och säger "Ja? Ja?". De Schweizare som sett den filmen kommer få sina värsta farhågor besannade när jag berättar om Kalle.

 

Ja. Det var väl det. Nu är min blogg invigd. Jag vet inte hur ofta jag kommer kunna skriva, men förhoppningsvis kommer jag iaf kunna skriva en dle om mitt år i la Suisse.

 

Hej så länge!

 


Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!